Despre noi > Ştiri

 Navigare

tipareste trimite pe mail

 Sajtóközlemény

Detalii

Autor: APM Harghita,
Adăugat: 2014-07-01 14:42:44
Ultima actualizare: 2014-07-01 14:42:44

 

 

 

A WOLFLIFE projekt, egy esély a romániai farkasoknak

 

 

2014. július 1.-én kezdetét vette a WOLFLIFE, Románia első, kizárólag a farkast célzó pályázata, melyet az Európai Tanács a Life+ „Természet és biodiverzitás” programon keresztül finanszíroz. A WOLFLIFE célja a legjobb gyakorlat megvalósítása a farkas természetes élőhelyén való megőrzésének érdekében, egy egészséges és életképes farkas állomány fenntartása a Kárpátokban, valamint egy békés farkas-ember együttélés elősegítése.

A négy éves futamidő alatt a pályázatot a Vrancea Megyei Környezetvédelmi Ügynökség valósítja meg, partnerségben a Hargita megyei, és Kovászna megyei környezetvédelmi ügynökségekkel valamint az ACDB (Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice) civil szervezettel. A projekt célterülete a Keleti-Kárpátok középső és déli része, amely 18 Natura 2000 státuszú területet foglal magába Vrancea, Hargita, Kovászna, Maros, Neamţ és Bákó megyékben.     

 

A farkasról

 

A farkas európai elterjedése nagyon megosztott, melynek oka az élőhelyek feldarabolódása és elszigetelődése.

 

A Kárpátok, hét országra (Románia, Lengyelország, Magyarország, Csehország, Szerbia, Szlovákia, Ukrajna) kiterjedő erdős területei Európa második legnagyobb állományának adnak otthont Oroszország után.

Annak ellenére, hogy Románia Európa egyik legjelentősebb farkas állományával büszkélkedhet, hazákban ez a faj folyamatos nyomásnak van kitéve, mind az élőhelyek feldarabolódása, az orvvadászat, a lakossággal való konfliktusok, mind egy országos kezelési terv hiánya miatt.

 

„Bár a farkast nemzeti és nemzetközi szinten, több törvény és egyezmény védi, mint a Berni Egyezmény, CITES Egyezmény, 92/43/EEC Irányelv vagy a Vadászati Törvény, Romániában mindezidáig nem történtek olyan konkrét lépések a faj érdekében, amelyek a kárpáti állomány hosszú távú fennmaradását biztosíthatnák. Egy egységes nemzeti kezelési terv hiánya, a farkas állomány szerkezetére és dinamikájára vonatkozó adatok hiánya mind olyan hibás kezelési gyakorlathoz vezetnek, amely a faj hosszú távú fennmaradását veszélyezteti.” - nyilatkozta Silviu Chiriac, projektvezető.   

 

 

A Pályázatról

 

A WOLFLIFE pályázat választ adhat mindezekre a problémákra és fenyegetésekre, felvállalva azt, hogy eljuttatja a farkas kezelésében érintett szervezetek és hivatalok részére a megfelelő gyakorlat megvalósításához szükséges információkat, amelyek a békés és kiegyensúlyozott együttélést biztosíthatják a helyi közösségek hosszú távú fejlődésének figyelembe vételével.

 

A megvalósítás során összegyűlt adatok egy kiinduló pontot jelentenek majd az egységes nemzeti kezelési terv megvalósításához. Ezen kívül példa értékű konfliktuskezelési eljárásokat dolgoznak ki a legjobb gyakorlat szellemében, melyeket az érintett lakosság és vadgazdák rendelkezésére bocsájtanak.

 

Egy másik fontos célkitűzés a farkas állomány hanyatlásának megelőzése a elhullások számának csökkentése, a más fajokkal való versengés csökkentése, az orvvadászat megelőzése és az élőhelyek konnektivitásának biztosítása segítségével.

 

A farkas negatív megítélése a lakosság körében ugyancsak veszélyeztető tényező. Mivel a Pályázat egyik fő pillére a faj elfogadottságának javítása, egy szociológiai tanulmány készül ennek felmérésére. A tanulmány eredményeit figyelembe véve valósulnak majd meg azok az oktató és népszerűsítő akciók, amelyek célja a faj jellegzetességeinek és ökológiai szerepének pontosabb megértése valamint az ember-farkas konfliktusok hatékonyabb megelőzése.  

 

 „ A farkas ki nem érdemelt negatív képe nagyrészt a legendáknak, gyermekmeséknek és a hátborzongató vadásztörténeteknek köszönhető. Mi szeretnénk megváltoztatni ezt a képet és alátámasztani azt, hogy a farkas kulcsszerepet játszik azoknak az egészséges és életképes természeti életközösségeknek a fenntartásában, amelyek jelentős ökológiai, tudományos, társadalmi, gazdasági és turisztikai értékkel bírnak” – tette hozzá Silviu Chiriac. 

 

További információkért forduljanak hozzánk a következő címen:

 

Szabó Szilárd, projektfelelős, Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség

szabo.szilard@apmhr.anpm.ro Tel:0266-371313

 


X

Clic aici pentru a închide harta



Alegeți un județ de pe hartă pentru a fi redirecționat spre autoritatea locală.