Despre noi > Ştiri

 Navigare

tipareste trimite pe mail

 Comunicat de presă

Detalii

Autor: APM Harghita,
Adăugat: 2014-07-01 14:36:58
Ultima actualizare: 2014-07-01 14:44:03

 

 

 

O şansă pentru lupii din România prin proiectul de conservare WOLFLIFE

 

 

La data de 01. iulie 2014 a luat startul WOLFLIFE, primul proiect de conservare din România dedicat exclusiv lupului care primeşte finanţare de la Comisia Europeană prin Programul Life+ ,,Natură şi biodiversitate”. WOLFLIFE are ca scop implementarea celor mai bune practici pentru conservarea în mediul natural a speciei lup (Canis lupus), menţinerea unei populaţii sănătoase şi viabile de lupi în Munţii Carpaţi, dar si promovarea unei mai bune coexistenţe om-lup.

 

Întins pe o perioada de patru ani, proiectul va fi derulat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea, în parteneriat cu ACDB (Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice), Agenţia pentru Protecţia Mediului Harghita şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Covasna. Zona vizată de proiect constă în partea centrală şi de sud a Carpaţilor Orientali, care cuprinde 18 situri din reţeaua Natura 2000, de pe arealul a şase judeţe: Vrancea, Covasna, Harghita, Bacău, Neamţ şi Mureş.

 

 

Despre lup

 

În Europa, distribuţia speciei nu este una uniformă, principala problemă a populaţiei europene de lup fiind fragmentarea habitatelor şi izolarea populaţiilor mici.

 

Munţii Carpaţi, ce se întind pe teritoriul a şapte ţări (România, Polonia, Ungaria, Cehia, Serbia, Slovacia, Ucraina), deţin a doua cea mai mare populaţie de lupi din Europa, după Rusia. În România, datele oficiale indică o populaţie cuprinsă între 2000-2700 de exemplare de lup, distribuite  pe o suprafaţă de circa 9 milioane de hectare, specia putând fi întâlnită în zonele colinare înalte şi în zonele cu munţi joşi de-a lungul întregului arc carpatic.

 

Deşi România se poate lăuda cu una dintre cele mai mari populaţii de lupi din Europa, în ţara noastră specia este supusă în permanenţă la multiple presiuni si ameninţări, precum fragmentarea habitatului, braconajul, conflictele cu vânătorii sau lipsa unui management din partea autorităţilor.

 

,,Deşi la nivel naţional şi internaţional lupii sunt protejaţi printr-o serie de legi şi convenţii, precum Convenţia de la Berna, Convenţia CITES, Directiva 92/43/EEC sau Legea vânătorii, în România nu s-au realizat mulţi paşi pentru conservarea concretă a acestei specii şi mai ales pentru asigurarea pe termen lung a viabilităţii populaţiei carpatice. Lipsa unui plan de management la nivel naţional şi absenţa unor informaţii concrete privind structura şi dinamica populaţiei de lup pot duce la implementarea unor măsuri de management greşite care să afecteze existenţa acestei specii pe termen lung’’, a declarat Silviu Chiriac, Manager de Proiect, APM Vrancea.

 

Despre proiect

 

Proiectul WOLFLIFE vine ca un răspuns la aceste probleme şi ameninţări la adresa speciei şi îşi propune să transfere către instituţiile, organizaţiile şi persoanele implicate în managementul lupului şi al habitatelor cheie pentru aceasta specie cele mai bune practici pentru asigurarea unei convieţuiri paşnice şi a unui echilibru între necesităţile de conservare a lupului şi cele ce ţin de dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale.

 

Mai mult, datele obţinute în cursul proiectului vor constitui un punct de plecare pentru elaborarea unui plan de acţiune la nivel naţional pentru menţinerea unei populaţii viabile de lupi. Totodată, proiectul îşi propune să implementeze soluţii pilot de gestionare a conflictelor om-lup prin transferul de bune practici către publicul ţintă, precum fermierii şi vânătorii.

 

Un alt obiectiv important al proiectului WOLFLIFE este prevenirea declinului populaţiei de lup prin reducerea mortalităţii, limitarea competiţiei cu alte specii, limitarea braconajului şi asigurarea conectivităţii habitatelor şi a ariilor naturale protejate.

 

O altă ameninţare importantă la adresa speciei este reprezentată de imaginea negativă a lupului în rândul comunităţilor. Întrucât un pilon important al proiectului este schimbarea percepţiei faţă de lup, WOLFLIFE îşi propune să măsoare printr-o cercetare sociologică atitudinile şi percepţiile factorilor interesaţi faţă de specie. Apoi, pe baza rezultatelor cercetării, vor fi concepute şi implementate acţiuni educaţionale şi de conştientizare menite să contribuie la o mai bună înţelegere a speciei, a rolului ei în ecosistem şi la scăderea conflictelor generate de coexistenţa om-lup.

 

„Lupul este, în mod nedrept, posesorul unei imagini negative la baza căreia stau legende, basme şi poveşti vânătoreşti înfricoşătoare. Noi ne dorim să schimbăm această imagine şi prin intermediul acestui proiect să demonstrăm că lupul joacă un rol esenţial în menţinerea viabilităţii faunei sălbatice şi în perpetuarea unor ecosisteme naturale sănătoase, valoroase din punct de vedere social, economic, ecologic, ştiinţific şi turistic”, a mai adăugat Silviu Chiriac.

 

 

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi persoana de contact:

 

Szabó Szilárd, APM Harghita, Responsabil Proiect,

szabo.szilard@apmhr.anpm.ro Tel: 0266/371313


X

Clic aici pentru a închide hartaAlegeți un județ de pe hartă pentru a fi redirecționat spre autoritatea locală.